Mine 8 tips til deg som er barneskolelærer 💗
- Rikke Grundetjern
- 10. apr. 2020
- 4 min lesing
Oppdatert: 11. aug. 2020
Til sommeren har jeg gått 12 år på skole. Disse årene har vært fantastiske, utfordrende, ubehagelige, spennende, givende, kule og frustrerende som bare det. 13 års skolegang for en høysensitiv vil jeg si er ekstremsport.
I det siste har jeg tenkt mye på hvilke ting som har funket ekstremt bra, og hva som har funket rimelig dårlig.
Men det skal sies at jeg ikke kunne drømt om noen flinkere lærere. De var engasjerte, interesserte, åpne, godhjertede og omtenksomme sjeler som lyttet til det jeg fortalte dem og gjorde alt de kunne for å gjøre skolehverdagen best mulig for meg. Jeg er uendelig takknemlig.
Interesse, tid og omtenksomhet tenker jeg er nøkkelord. 💗
Jeg har kommet frem til 8 tips. Mine 8 beste tips til lærere som jobber på 1.-7. trinn i barneskolen. Som er interesserte i å lage det beste lærings- og klassemiljøet for alle elevene sine. Det er heldigvis sånn at det som er bra for en høysensitiv er bra for alle de andre, men det går ikke nødvendigvis andre vei.
8 TIPS TIL BARNESKOLELÆREREN
Ikke dropp friminuttet eller den planlagte pausen - selv om det ser ut til at alle synes det er greit. Den høysensitive eleven som jeg var i femteklasse rekker ikke opp hånda og sier at den pausen er nødvendig. Jeg følte meg til bry hvis jeg skulle gjøre det og ville ikke risikere å bli ledd av siden jeg hadde "slike behov". Den pausen trengs. Selv om ikke elevene er klar over det selv.
Når det skal vises film vil det hjelpe veldig å advare om "sterke"/skumle scener som kommer. Gjerne også når de nærmer seg. (Jeg syns "Kamilla og tyven" var skummel nesten frem til ungdomsskolen. 😅) Tilby å snakke med elevene om filmen i etterkant, for å gi spesielt den høysensitive tid til å fordøye inntrykkene mentalt. Enten som en hel klasse, i mindre grupper eller kun du som lærer og eleven ute i f.eks. et friminutt. Vis at du som lærer er tilgjengelig og interessert i å høre om elevens opplevelser og tanker. For meg var det veldig viktig å snakke med andre som jeg visste hadde sett det samme, fremfor å snakke med foreldre da jeg kom hjem. Jeg trengte å vite at personen hadde vært vitne til akkurat det samme, selv om opplevelsen vår høyest sannsynlig var forskjellig. I tillegg var det en befrielse å bli ferdig med det meste i våken tilstand. Mange av mine heftige mareritt kunne nok vært unngått hvis jeg hadde fått snakket mer om opplevelsene mine i våken tilstand.
Pass på lydnivået i klasserommet. En HSP tar inn ekstremt mye som flesteparten helt naturlig stenger ute. Lyder, endringer i tonefall, hvisking og tisking, klaging og småprating når det skal være stille kan være veldig forstyrrende og utmattende. Tenk også på lydnivået på høyttalerne når man ser film. Om lyden er et eller to hakk høyere enn «behagelig» kan det bli fort bli en stressende filmstund.
Skriv opp dagsplanen på tavla. Læreren min gikk gjennom og skrev planen for dagen helt frem til syvendeklasse. Jeg elsket den rutinen, fordi jeg ikke er noe fan av overraskelser, men heller trenger forutsigbarhet. Jeg trengte å forberede meg mentalt på det som skulle skje i fjerde, femte og sjette time selv om dagen bare så vidt hadde begynt.
Vær interessert i eleven så tilliten kan bygges opp. Da blir det så mye enklere for eleven å selv komme til deg når det er behov for det. Det var en god periode hvor bakgrunnsbildet på hjemme-pcen min var kontaktlæreren min, hahaha! Det sier litt om hennes betydning for meg i den perioden. Jeg var (og er) så utrolig stolt over å kjenne henne. Vi hadde noen ordentlig gode, dype samtaler som ingen andre på min alder ville (eller var i stand til å) ha med meg. Det betydde så mye.
Pass på nok faglige utfordringer. Blir skolearbeidet for lett, så gi utfordringer til eleven. Å sitte i et klasserom og bli overstimulert uten å få noe faglig igjen for det, kan bli et stort irritasjonsmoment. Læreren min lagde eget hefte til meg med "grubliser". Det var SÅ stas. Det kan faktisk bli til at eleven forlater timen hvis den ikke ser mening med å være der, sånn som jeg gjorde. 😂
Vær leken og bruk humor i undervisningen. Høysensitive er ofte skarpe og tar en vits eller gåte som andre jevnaldrende kanskje ikke enda forstår. En god kommentar fra læreren har reddet skoledagen min så mange ganger.
Snakk om MENINGEN bak det som gjøres på skolen. Hvorfor samarbeider vi? Hvorfor repeterer vi? Hvorfor leser vi leseleksen 3 ganger høyt for en voksen og ikke bare en gang for oss selv? Mening og verdi av det man fyller hverdagen og livet sitt med er veldig viktig for en høysensitiv.
Jeg har ikke noe fasit. Og jeg skal ikke bli lærer. (Skulle, skal ikke! 😂) Men jeg vet det er så mange som trenger akkurat dette som disse tipsene vil gi; Mer forutsigbarhet, ro, trygghet, forståelse og mestring. Jeg skulket i sjetteklasse. Ikke nå lenger. Måtte bare fikse litt greier først... Snakke litt med læreren på tomannshånd. Få til disse endringene. <3